Hoeveel Drink Jij?
HappyDrinks
Wat is een standaardglas? Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Een standaardglas bier (5% alcohol) is 250cc, een wijnglas (12%) 100cc en sterke drank (35%) meet 35cc. Elk standaardglas bevat zo net zoveel pure alcohol (circa 10 gram). Drink dus elk drankje uit het daarvoor bestemde glas. Dan weet je hoeveel alcohol je binnen krijgt! Van ontspannen naar knock-out Een glaasje drinken is relaxed. En nóg eentje kan meestal ook geen kwaad. ‘Ach, doe mij er nóg maar eentje! Wie was er ook weer de Bob vandaag?’
Hoeveel Drink Jij?
Als het gezellig is – en jij bent toevallig eens níet de Bob – drink je makkelijk een glas te veel. Hoeft niet meteen een ramp te zijn, natuurlijk. Maar wanneer ga je een gevaarlijke grens over? In het schema hieronder lees je over de effecten per glas alcohol. Let op: het overzicht is eigenlijk voor volwassenen, bij jongeren ontstaan deze effecten vaak al bij veel minder glazen! Van ontspannen naar knock-out Een glaasje drinken is relaxed. En nóg eentje kan meestal ook geen kwaad. ‘Ach, doe mij er nóg maar eentje! Wie was er ook weer de Bob vandaag?’ Als het gezellig is – en jij bent toevallig eens níet de Bob – drink je makkelijk een glas te veel. Hoeft niet meteen een ramp te zijn, natuurlijk. Maar wanneer ga je een gevaarlijke grens over? In het schema hieronder lees je over de effecten per glas alcohol. Let op: het overzicht is eigenlijk voor volwassenen, bij jongeren ontstaan deze effecten vaak al bij veel minder glazen!

twee bierglaasjes

1-3 glazen (0 - 0,5 promille): ontspannen - ontremd - vrolijk

Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

 

zeven bierglaasjes

3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten - tipsy

Je stemming en gedrag worden duidelijk anders. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie worden minder. Het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (‘tunneleffect’).

 

vijftien bierglaasjes

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): zat - dronken

Alle eerder genoemde effecten worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. Je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.

 

twintig bierglaasjes

15-20 glazen (3 tot 4 promille): laveloos

Je zintuigen verdoven, en je bent in de war en afwezig. Wat je hoort en ziet, dringt nauwelijks tot je door.

 

vijfentwintig bierglaasjes

20-25+ glazen (4 promille en hoger): knock-out

Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken. Je hebt een alcoholvergiftiging. Daaraan kun je zelfs doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.

Socialize
Quick contact

 happydrinks@trimbos.nl

Quick Bio

Het is geen fris, het is geen alcohol, het is alcoholvrij met een kick. Een nieuwe categorie in het alcoholvrije aanbod: Happy Drinks!

Het is leuk, het is spannend, het is cool. Het zijn cocktails met een kick.